Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - socdemnythold

ARTIKEL FRA JERNESALT - 19.4.05.


Helle Thornings nye hold

Mandag fik Helle Thorning Schmidt sit nye hold på plads efter møde i folketingsgruppe og hovedbestyrelse.

Som nævnt i tidligere artikel blev Jan Petersen gruppeformand og Poul Andersen gruppesekretær. Lotte Bundsgaard blev politisk ordfører, Mette Frederiksen socialordfører (og gruppenæstformand) og Henrik Sass Larsen finansordfører (og gruppenæstformand). Sidstnævnte kommer på hårdest arbejde, fordi stoffet er nyt for ham.

Men herudover valgtes alle de faste ordførerskaber, hvoraf de vigtigste blev:

EU-ordfører: Svend Auken;
Udenrigsordførere: Jeppe Kofod og Mogens Lykketoft;
Forsvarsordfører: Per Kaalund;

Retsordfører: Morten Bødskov;
Integrationsordfører: Anne-Marie Meldgaard;
Ligestilling: Kirsten Brosbøl;

Uddannelse: Christine Antorini;
Forskning: Lene Jensen;
Kultur: Mogens Jensen;
Velfærd: Sandy Brinck;

Sundhed: Lone Møller;
Miljø: Pernille Blach Hansen;
Politisk-økonomisk: Pia Gjellerup;
Arbejdsmarked: Tomas Adelskov;

Kommunal: Ole Stavad;
Bolig: Rasmus Prehn,
Erhverv: Jan Trøjborg (indtil han evt. bliver borgmester i Horsens).

Som nye næstformand for partiorganisationen valgte hovedbestyrelsen 34-årige Nicolai Vammen, der stiller op som borgmesterkandidat i Århus til efteråret, og 37-årige Nick Hækkerup, der er borgmester i Hillerød.

Der er først og fremmest tale om et klart generationsskifte, men dernæst om en klar bestræbelse på at overvinde de gamle fløjmodsætninger. Frank Jensen personligt afslog vigtige ordførerskaber og fik kun Færøerne og Grønland, men han har jo klogt tilkendegivet at det kun er et spørgsmål om tid, inden han forlader tinget. Ellers er det kun Bjarne Laustsen og Carsten Hansen der er blevet forbigået; den første uden tvivl fordi han lidt for kraftigt afviste al tale om at røre ved efterlønnen.



Det ligger fast at Lotte Bundsgaard, Mette Frederiksen og Henrik Sass Larsen får de vigtigste roller, men bemærkelsesværdigt er også, at Svend Auken blev placeret på EU-området med henblik på at få overbevist EU-tvivlerne om den nye EU-traktats fortræffelighed, og værd at notere er naturligvis også at den nyvalgte Christine Antorini blev uddannelsesordfører, samt at integrationsordfører Meldgaard har meldt ud om større indsats for integration af indvandrerne.

Sandy Brinck fik velfærdsområdet der navnlig vil få betydning, når velfærdskommissionen til efteråret kommer med sine udspil og dermed sætter den afgørende debat i gang. Det er fra visse sider blevet bedømt som et tegn på initiativ at Helle Thorning tilsyneladende på denne måde har sat dagsordenen for velfærdsdebatten. Bl.a. har direktøren for den liberale tænketank CEPOS hilst det velkomment at der allerede nu tages hul på debatten om efterlønnen.

Men man skal ikke overvurdere signalerne, for Helle Thorning har også tilkendegivet at eventuelle ændringer først vil træde i kraft efter næste folketingsvalg - nøjagtigt som statsminister Anders Fogh Rasmussen hele tiden har sagt. Det ligger nu klart - hvis nogle overhovedet endnu skulle have været i tvivl - at efterlønnen vil blive ændret om nogle år. Men hvordan står stadigt hen i det uvisse, ligesom effekten på socialdemokraterne selv. Forbundsformanden for 3F har allerede protesteret.

Men under alle omstændigheder skal det da hilses velkomment, at Helle Thorning Schmidt har vist handlekraft når det gjaldt socialdemokraternes interne konstituering. Det har givet positiv omtale i alle medier og de fleste partier. Og så må vi jo se, hvad det fører med sig i den realpolitiske hverdag.

Det bliver nok under alle omstændigheder kommunalreformen og EU-afstemningen til september der vil tage opmærksomheden de næste måneder. Ganske vist kan Frankrig stemme nej til EU-traktaten den 29. maj, hvad meningsmålingerne foreløbigt tyder på - også efter Jacques Chiracs tv-optræden. Men Danmark og til dels England tror et psykisk pres på Frankrig kan hjælpe. Men i midten af juni er det alligevel agurketid - og dermed tid til at samle kræfter til næste folketingssamling.

Helle Thorning Schmidt er kommet ganske flot fra starten af sit formandsskab, men mangler stadigvæk at vise, hvor hun egentlig vil have partiet ført hen. Medieomtalen har hun fået. Tvivl om lederskabsevner synes også foreløbigt manet i jorden. Men vejen til magten er lang og bliver sej.

VK-regeringens og Dansk Folkepartis rolle er ikke ændret. Udfordringerne er dybest set heller ikke. Det vil stadigvæk de næste tre-fire år være værdierne der kommer i centrum af den politiske debat - og dermed også de egentlige visionære og psykologisk set dybere eksistentielle anliggender.



Henvisninger:

Ny formand for socialdemokraterne  (13.4.05.)

Frank eller Helle?  (11.3.05.)

Valget en stor sejr for regeringen  (10.2.05.)

Politiske parametre  (6.2.05.)

Folketingsvalgets perspektiver  (19.1.05.)

Socialdemokraterne i krise  (12.12.04.)



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal