Jernesalt
Dynamisk komplementær helhedsrealisme
Samfund Eksistens Sekularisering Coronakrisen E-Bøger
SAMFUND
 
EKSISTENS
 
SEKULARISERING
 
2019-FILOSOFIEN
 
ESSAYS
RETORIK
ONTOLOGI
VIRKELIGHED
ENFOLDIG TALE
SKIDT OG KANEL
REDAKTION
PROGRAM
INTRODUKTION
INSPIRATORER
OVERSIGTER
EMNEINDEX
PERSONINDEX
LINKS
E-MAIL
 
utils prefix normal Forside    Oversigter    Redaktion    At læse Jernesalt    Sendemand    Vrangsiden    Kontakt   
 
JERNESALT - kanel45khadertv2

ARTIKEL FRA JERNESALT - 21.5.07.


Khader og TV2's omgang med sandheden

af Jens Vrængmose

I betragtning af Naser Khaders og Ny Alliances umiddelbare store succes med megen medieomtale og høje tal i meningsmålingerne er det i og for sig ikke så underligt med ærgrelse, misundelse og uforstand rundt omkring, allermindst hos hans gamle parti der synes særligt ramt. Men en tv-kanal som TV2 burde holde sig for god til at slå beskyldninger der viser sig ikke at kunne holde vand stort op.

Lørdag aften (19.5.) påstod TV2-nyhederne rask væk at Naser Khader havde løjet om baggrunden for dannelsen af Ny Alliance, idet han til Politiken (10.5.) havde forklaret at han sad på et hotelværelse i Boston og så sin partifælle Elsebeth Gerner Nielsen på arabisk fjernsyn iført muslimsk tørklæde, og at han var blevet vred herover. Men TV2 Nyhederne havde nu undersøgt sagen og ved henvendelse til hotellet i Boston fået oplyst at man dér slet ikke har adgang til arabiske tv-kanaler. Endvidere havde TV2-nyhederne kunnet konstatere at hverken DR eller TV2 havde solgt billederne af Gerner Nielsen videre til arabiske (eller andre) kanaler.

TV2-nyhederne angav at det ikke var lykkedes at få en kommentar fra Khader selv, men til gengæld havde man fået Elsebeth Gerner Nielsen til med store smil (og uden tørklæde!) at bedyre at hendes mediestunt ikke havde være vist på arabiske tv-kanaler. Og Nyhedernes faste politiske kommentator, Kaare R. Skov, kom med en længere udredning om at Khaders 'lille løgn' kunne få store politiske konsekvenser, for hvad skal forhandlingspartnerne tro på når de udsættes for 'en lille løgn her og der'. Han stemplede uden betænkning Khaders forklaring som det man på Christiansborg kalder en 'Stoltenberg', dvs en opdigtet historie af den art socialdemokraten Svend Auken som partiformand brugte under den ophedede partileder-debat ved valget i 1990 og som konkret gik ud på at den daværende norske udenrigsminister skulle have anbefalet ham at stoppe 'kjæften' på den danske udenrigsminister Uffe Elleman Jensen. Det viste sig ikke at have noget på sig, men påstanden kostede Auken Det radikale Venstres og navnlig Niels Helveg Petersens tillid og tvang ham i 1992 til at stille op til kampvalg om formandssædet mod næstformand Poul Nyrup Rasmussen (der havde forstået Helvegs budskab og villighed til samarbejde). En køn historie, må man sige. Den har blot intet som helst med Khaders historie at gøre.

Naser Khader har meget fornuftigt valgt ikke at gå ind i nogen form for åben tv-polemik om en så luset anklage, hvis ophavsmand man naturligvis uvægerligt gætter sig til. Han sendte derimod TV2-nyhederne en pressemeddelelse hvor han fastholder sin oprindelige forklaring: "Jeg så med sikkerhed Elsebeths tørklædestunt under mit ophold i USA både på danske og arabiske medier enten i tv eller over nettet." - Og denne oplysning gik pligtskyldigst videre i TV2-nyhederne søndag aften, men med nye kommentarer fra bl.a. Henrik Qvortrup der lod som om han aldrig havde hørt om manipulation fra nyhedskanalerne før.

Og det karakteristiske for sager af denne art er også at sådanne plantede historier går automatisk og ukontrolleret videre i andre nyhedsmedier, endda ofte under samme overskrift, ja som regel også med samme trykfejl!



I dette tilfælde kan det dog slås fast, at den eneste part hvis troværdighed har lidt skade er TV2-nyhederne og Kaare R. Skov.

For det første ligger det klart at Naser Khader har set indslaget med Elsebeth Gerner Nielsens tørklædemorsomhed i USA, og at han reagerede prompte ved at sende en protest-mail til partiet dagen efter, dvs så langt tilbage som 26. april. Om Khader har set stuntet på tv eller på internettet er i denne forbindelse komplet ligegyldigt, da man som bekendt kan se tv-kanaler på nettet. På Nyhedsavisens internet-udgave kan man ovenikøbet læse, at Gerner-stuntet har været bragt på YouTube og derfra har kunnet sprede sig til alle andre kanaler.

For det andet ligger det klart, at stuntet gjorde Khader vred, da det jo ikke kom som et humoristisk indslag fra en eller anden tilfældig stand-up-komiker, men som en provokation fra en partifælle der trods alt fortsat må formodes at tilstræbe en eller anden grad af seriøsitet (eller hvad?), og dermed lige præcis ramte ned i Khaders overvejelser om hvorvidt tidspunktet var inde til at bryde med det parti han havde været medlem af i 21 år, men følte sig mere og mere fremmed for - netop på grund af den tvetydige holdning til religiøse tørklæder.

Khader har ikke lagt skjul på at dannelsen af det nye parti har været undervejs længe, hvad der jo ikke mindst ses på samarbejdet med den konservative Gitte Seeberg. Men det er en stor og risikabel opgave at etablere et nyt parti - og Khader har derfor haft gode grunde til at tøve en kende. Men nu kom så dråben der fik hans indiskutabelt sekulære bæger til at flyde over og skride til handling. - Jf. artiklen Opbrud i dansk politik med Ny Alliance?  (8.5.07.).

Khader har altså rent mel i posen og har på ingen måde fået anfægtet sin troværdighed ved begrundelserne for partistiftelsen.



Hvad TV2-nyhederne angår forholder det sig imidlertid sådan, at man - af grunde man kun kan gisne om - har valgt at manipulere yderst partisk med kendsgerningerne og direkte at beskylde en politisk modstander for løgn.

Dette er under alle omstændigheder udtryk for medvirken til den devaluering af ordet løgn der har fundet sted de senere år og har sit specifikke udspring i den dybe uenighed om Irak-krigen. Modstanderne af denne krig i såvel USA som Danmark betragter ganske enkelt deres politiske modpoler som onde og ondsindede mennesker og kan ikke forestille sig at der kan være fornuftige, nøgterne og moralsk acceptable samt gode langsigtede grunde til at træffe politiske beslutninger der er anderledes end dem de selv går ind for. Og så tyer de til den udvej at kalde de begrundelser for løgn der ubestrideligt var ufuldstændige efterretninger, men i sagens natur ikke kunne være andet på beslutningstidspunktet. Det er en devaluering af ordet løgn, fordi dette ord oprindeligt betyder en bevidst løgn om forhold man har fuldt kendskab til.

I Khader-sagen er det ganske enkelt forrykt overhovedet at begynde at kalde hans begrundelse for partistiftelsen for en løgn, når det er komplet irrelevant ad hvilke kanaler han har set Gerner Nielsens mediestunt, eftersom han reagerede prompte på det, og altså må have set det.

Forrykt er det ligeledes at begynde at tale om en 'Stoltenberg-historie', eftersom der overhovedet intet opdigtet er i Khaders begrundelse. Substansen er gennemsolid, og tidspunktet for hans protest viser at han må have gået i gang med de endelige aftaler med Gitte Seeberg og Anders Samuelsen umiddelbart efter.

Det er sørgeligt at en ellers vidende og udmærket kommentator som Kaare R. Skov nedlader sig til medvirken i en sådan omgang mediemanipulation, for det undergraver fuldstændigt hans troværdighed som neutral bedømmer af den vigtige og efter alt at dømme både blivende og betydningsfulde nyskabelse der er sket i dansk politik. At Elsebeth Gerner Nielsen fra Det radikale Venstre og Pia Christmas-Møller fra Det konservative Folkeparti samt den altid utrætteligt moraliserende Villy Søvndal fra SF ikke kan dy sig for at falde over Khader når lejlighed byder sig, er sin sag, men Kaare R. Skov burde prøve at holde sin sti ren.

TV2-nyhedernes omgang med sandheden i denne sag har ikke været et kønt syn. Den viser at redaktionen gerne sælger en vigtig sag for en håndfuld lort.

Deres ærbødige

Jens Vrængmose



Henvisninger:

Venstre ramt af udbrud  (14.5.07.)
Opbrud i dansk politik med Ny Alliance?  (8.5.07.)

Dagbladene under pres  (19.4.07.)
Politiken og det ydre skin  (11.10.06.)
Jyllands-Posten mellem tvende have  (2.3.06.)
Politikens reaktionære holdning  (28.2.06.)
Politiken, valget og livsløgnene  (2.2.05.)
Radikal manipulation med Haarders ord  (31.1.05.)

Politik og medier
Er politikerne i det gennem-medialiserede samfund dømt til populisme?



Artikler om Danmark
Artikler om Medier
Artikler om Samfund



Jens Vrængmoses rubrik:  Skidt og Kanel



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal