utils prefix normal JERNESALT - eudec05

ARTIKEL FRA JERNESALT - 19.12.05.


EU-topmødet enedes om ny budgetaftale

Det nye EU's 25 regeringschefer blev natten til lørdag endelig enige om et nyt rammebudget for 2007-13. Det var i sig selv et vigtigt skridt til overvindelse af den lammelse som folkeafstemningerne i Frankrig og Holland skabte for et halvt års tid siden og et meget sent point for det slappe britiske formandsskabs ellers resultatfattige halvår.

Tony Blair kan ikke betragtes som nogen stor strateg i det vanskelige forhandlingsspil, for det lykkedes ham først at hale forliget i land, da han gav store indrømmelser på den britiske rabat, som har været gældende siden Jernlady Thatchers tid. Den blev for hele perioden skåret ned med 78 mia kr. Også Østrig, Tyskland og Holland fik reduktioner i deres bidrag, mens andre gamle medlemslande som Danmark fremover må betale mere.

Kommissionen led et klart nederlag, da dens forslag til budget lød på ialt 7761 mia kr. mod de 6419 mia det havnede på. Der er slet ikke vilje blandt EU-landene til de systematiske budgetudvidelser Barroso drømmer om.



Men ved totalforhøjelse af budgettet med 92 mia blev det muligt at give de nye medlemslande 40 mia til deres udvikling. Heraf fik alene Polen 17 mia, og det var nødvendigt for dem. De havde truet med veto mod budgettet, hvis østlandene ikke fik de fleste af de oprindelige lovede mia til udviklingsbistand. Danmark var med til at sikre tilskuddet, men også Tyskland under Angela Merkel forstod tilskuddets nødvendighed for at få østlandene med i den store europæiske udviklingsproces.

Den polske premierminister Marcinkiewicz strålede som en sol over resultatet. Det havde slet ikke været til at leve med for den nye EU-skeptiske regering at komme tomhændet hjem til Warszawa, for det ville havde øget modviljen mod EU i befolkningen alt for meget.

Fra dansk side var der tilfredshed med at puljen til forskning blev øget med 75 % frem til 2013.



Men ellers må budgetforliget siges endnu engang at bære præg af manglende vilje til for alvor at tage fat på det helt store problem: den fortsatte massive landbrugsstøtte på over 2 billioner kr. Det lykkedes præsident Chirac at forhindre at en gradvis reduktion af støtten blev indledt allerede nu. Han slap med at acceptere at landbrugsstøtten blivet taget op til drøftelse sammen med hele budgette i 2008/09 - men da er han gået af som præsident.

Sagen viser i en nøddeskal hele EU's enorme stivhed og træghed. Et enkelt land som Frankrig med en ubøjelig præsident som Chirac, der som en anden sidste mohikaner repræsenterer den gamle utidssvarende franske stolthed og 'gloire', kan blokere for lige netop det fremskridt i EU der er hårdest brug for og som de fleste andre lande forlængst har indset nødvendigheden af. Nu må alle vente på at Chiracs dage som præsident er ved at blive talt ned. En meningsmåling giver ham kun 3 % vælgertilslutning for opstilling til en tredje valgperiode, og en sådan advarsel vil han måske nok overhøre, men valgresultatet kommer han til at bøje sig for.



Topmødets vinder er den nye tyske kansler Angela Merkel, der debuterede ved - i modsætning til sin forgænger, den nyudnævnte, Putin-støttede Gasprom-direktør Gerhard Schröder - at sætte sig ud over det ensidige samspil med Frankrig og kæmpe for et kompromis der sikrede øget tilskud til østlandene, reduktion af briternes rabat og beskeden merbetaling fra flere gamle medlemslandes side. Hun bekræftede fuldtud sine analytiske evner og vilje til at nå et acceptabelt resultat. Og hun forfaldt på intet tidspunkt til noget der bare mindede om Schröders arrogance. Hun høstede da også kun ros for sin indsats, men måtte til gengæld finde sig i Jacques Chiracs franske håndkysseri - 'baslemaner' som de hedder på Holbergs. Det bliver rart også at slippe for den slags utidssvarende galanteri mellem ligemænd, når han forlader scenen.

Mødets forløb som helhed peger fremad - og vil uden tvivl gavne Østrig der under kansler Schüssel skal overtage formandsskabet fra nytår.

Nyt om den forliste EU-traktat er der ikke. Men nu kan EU trods alt komme videre i arbejdet under de gamle, efter udvidelsen alt for besværlige regler.



Henvisninger:

Tyske koalitionsregering godkendt af partierne  (15.11.05.)
Den blinde Pariserrevolte  (8.11.05.)
Problemer med tysk regeringsdannelse  (4.11.05.)
Merkel bliver ny kansler  (11.10.05.)

Polske præsidentvalg (I)  (10.10.05.)
Tyrkiet og EU-traktaten lagt på hylden  (29.9.05.)
Polsk vælgeropgør  (26.9.05.)
Frygt og usikkerhed vandt det tyske valg  (20.9.05.)
Stor spænding om det tyske valg  (18.9.05.)

Europas forudsætninger  (15.8.05.)

EU-krise på ubestemt tid  (19.6.05.)
Fransk og hollandsk nej  (2.6.05.)
Tyskernes valg  (24.5.05.)

EU-valget 2004  (16.6.04.)
EU's store dag  (2.5.04.)
Sammenbruddet i Bruxelles  (17.12.03.)



Til toppen   Til forsiden   PrintVersion   Tip en ven  


utils postfix clean
utils postfix normal